Parafras – att härma någon annans konstverk

Publicerat

Vår slutuppgift på kursen, var att göra en parafras på någon annans konstverk. Redan första kurstillfället fick vi veta att det skulle göras till sista gången, så att vi skulle ha tid att fundera på vad vi ville göra.

En parafras är helt enkelt när man härmar ett konstverk och gör sin egen tolkning eller på sitt eget sätt. (Icke att förväxla med att kopiera det, som kallas plagiat.)

Parafraser kan göras på musik, tavlor, fotografier, skulpturer mm. De görs ofta humoristiskt. 

Kända exempel på parafraser

Picasso gjorde sin variant av Manets “Frukost i det gröna” och serien Simpsons har sin version av Skriet

Att välja konstverk att parafrasera

Det var verkligen supersvårt att välja ett lämpligt konstverk som jag sen skulle fotografera. De alla flesta konstverk jag kom att tänka på innehåller ju människor vilket skulle kräva involvering av andra personer som modeller. Svårt.

Men jag hade ju i princip 12 veckor att fundera och jag var inne på konstverk som “Mona Lisa”, “Den sista måltiden”, “Skriet”, “Grindslanten” osv. Även kända filmaffischer och skivomslag har jag funderat kring. Jag tog hjälp av vänner och kollegor att försöka komma på nåt som skulle vara görbart. Det blev många intressanta diskussioner.

Flera olika parafraser

Jag landade till sist i två olika spår. Ena spåret var att göra något så enkelt som möjligt och letade då stilleben-konstverk. Det andra var att försöka få dottern och hennes kompis att ställa upp på Michelangelos änglar, vilket skulle kräva deras samarbete och en hel del photoshoppande. 

Andy Warhols tomatsoppa

Jo, jag hittade Andy Warhol och hans bilder på Cambells Tomato Soup. I min variant använde jag ICAs tomatsoppa i tetra. Så fick det bli.

Bild på ICA's tetra med tomatsoppa

Och i variant med många soppor:

Flera tomatsoppa-förpackningar, 4 rader med 8 i varje rad

Warhols original:

Andy’s banan

Jag gjorde även en parafras på banan-tavlan. 

Och originalet:

Andy Warhols banan

Å så änglarna

Tanken på Rafaels änglar kom upp efter ett tag och jag hade frågat dottern och hennes kompis om de ville prova. Och plötsligt en eftermiddag kom de inspringande och ville fotas som änglar. De tillverkade först egna vingar av papper, men de höll inte måttet riktigt. Granntjejen kom på att hon hade fjärilsvingar hemma så de sprang och hämtade. Ett par. Tur att Photoshop finns.

Två flickor iklädda fjärilsvingar, sittandes i samma pose som i Michelangelos ängeltavla.

Den här parafrasen är hårt photoshoppad som ni förstår. Jag fick fotografera en tjej i taget då vi endast hade ett par vingar. Så två tjejer och en himmel har jag klippt ihop till en bild. Sen fick jag jobba en del med att dämpa färger och lägga lite ljus på armar och ansikten för att få till lite av samma känsla som i originalet. Det fanns inte tid för att fundera på ljuset vid fototillfället direkt.

Och originalet:

Bild på två änglar från Michelangelos målning

De här änglarna är en del av verket “Den sixtinska madonnan” av den italienske renässanskonstnären Rafael.

Att klippa ut hår

Jag använder maskning i lager när jag klipper ihop bilder i photoshop och hittade att det finns ett särskilt verktyg för att frilägga hår i en maskning. Nedanstående video visar hur man gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *