Om Adobe Lightroom

Några val du behöver göra när du ska skaffa Lightroom

Adobe erbjuder olika Lightroom-paket, som de kallar för planer, med lite olika innehåll. För mina kurser passar det som heter “Planen Creative Cloud Photography” där du också får med Adobe Photoshop och 20GB molnlagring för att synka dina bilder mellan dator och dina bärbara enheter. Ett alternativ är att man väljer paketet “Planen Lightroom” då man får Adobe Photoshop Lightroom (utan de datorbaserade programmen Photoshop och Lightroom Classic) men då istället hela 1 TB molnutrymme.

Här hittar du Adobes jämförelse mellan de olika planerna.

En stor fördel med att man numera prenumererar på programmet är att man får löpande uppdateringar kostnadsfritt. Och det är flera uppdateringar per år. Läs mer här om de olika paketen.

Skillnaderna mellan Lightroom Classic och Adobe Photoshop Lightroom

Lightroom Classic – den datorbaserade programmet för bildbehandling och organisering

Detta program är det ursprungliga bildbehandlingsprogrammet för RAW-formatsbilder där man arbetar med sina bildfiler på hårddisken. Programmet installeras på datorn. Här finns funktionerna som stöder hela ditt arbetsflöde från import av bilder från kameran, sortering, urvals- och jämförelsefunktioner, uppmärkning och betygsättning av bilder, möjlighet att skapa samlingar samt avancerad bildbehandling. Vidare finns exportfunktioner där du skapar den produkt du vill av dina foton, som t ex jpg-filer, fotoböcker, webbalbum, utskrifter med text mm.

Du kan också synka dina bilder härifrån till Adobe-molnet.

Adobe Photoshop Lightroom – det molnbaserade programmet för bildbehandling och molnlagring

I det här programmet så utgår man från dina bilder som ligger lagrade i molnet och du har programmet installerad på alla dina enheter (dator, tablet och mobil) och kan sortera och bildbehandla bilderna där det passar dig bäst för ögonblicket. All redigering lagras i molnet och synkas mellan enheterna.

Dina originalfiler ligger i molnet och du behöver inte ha filerna på dina hårddisk.

Jämförelse med tidigare versioner av Lightroom

Man kan jämföra det med att tidigare kostade Lightroom ca 1500kr för en fast installation på datorn och då fick man betala extra för uppdateringar. Om det kom en ny version fick man köpa den på nytt, till det ursprungliga priset på ca 1500kr.

Photoshop kostade runt 8000kr kronor exkl uppdateringar.

Det finns fortfarande möjlighet att köpa en fast installation av en äldre version av Lightroom som då kostar ca 1500kr som en engångskostnad. Men då ingår inga uppdateringar. Och den börjar bli utdaterad, men fortfarande användbar om du redan har den.

Har du frågor om skillnaderna så hör gärna av dig till mig! Maila info@annarazzi.se