Objet trouvé – Hittat objekt

Publicerat
Tre trasiga bandybollar på en pinne

Den andra stilleben-uppgiften var att leta rätt på någon sak, något man hittar t ex ute på gatan, i en container eller en strand. Man tar saken eller sakerna och placerar i ett nytt sammanhang. Det kallas för ett Objet Trouvé.

Kända fotografer och konstnärer som jobbat med Objet Trouvé är t ex Irving Penn som på 70-talet fotograferade fimpar som han hittade på gatan och Marcel Dumchamp som 1917 ställde ut en “upphittad” pissoar och döpte till Fountain.

Att hitta en sak

Jaha, för att göra denna uppgift behövde jag alltså hitta en eller några saker att fotografera. Med en plastpåse i fickan, började jag helt enkelt att titta på marken där jag gick, på vägen till tunnelbanan och inne i stan på vägen till jobbet. Det jag upptäckte var ju positivt, det fanns inte särskilt mycket skräp. Mest fimpar, godispapper och drickaburkar och flaskor. Kändes varken fräsch att plocka upp eller särskild inspirerande att fotografera.

På skolgården kunde man ju hitta saker, men det kändes inte rätt att plocka hem någon annans barns vantar eller mössor.

Men, så hittade jag en trasig innebandyboll. Och nästa dag hittade jag en till. Och efter några dagar igen hittade jag en orange. Och det kändes helt ok att ta dem, eftersom de inte längre gick att använda till det de var tänkta för.

Arrangera ett object trouvé

Ok, nu hade jag material att börja med så jag fick testa mig fram på olika platser därhemma och i olika ljus. Och olika arrangemang. Det fick bli på vår sideboard i gästrummet där jag hade bra ljus från fönstret och kunde hålla på ostört under några dagar.

Tre trasiga bandybollar på en pinne
Detta blev mitt Objet trouvé – med hjälp av en upphittad urbrunnen marschall byggde jag ihop denna bandybolls-installation

Genom att överexponera bilden så fick jag fram en High Key-bild vilket jag tänkte skulle ge en ganska “ren” bild trots de smutsiga bollarna och den urbrunna marschallen. Jag ville också ha med lite av gatu-dammet för att förstärka att det faktiskt är “hittade objekt”.

Egna reflektioner av denna uppgift

Om jag hade lagt mer tid på detta, så skulle jag har jobbat mer med att skapa en mer intressant boll-formation. Hade gärna experimenterat mer med ljuset genom hålen i bandybollarna. Kanske tagit en mörkare bild med ljus bakom bollarna.

Och om jag skulle leta nya föremål skulle jag nog begett mig till en gammal soptipp eller nåt ställe där man kan hitta lite mer intressanta saker. En tjej på kursen hade varit på en stand och hittat flera delar av gamla leksaker och lyckats sätta ihop en gubbe av de olika delarna. Då skapar man ju verkligen nåt nytt av de gamla sakerna.

Men det får bli nästa gång det.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *