Fotografera mat som stilleben

Publicerat
Tre sorters pasta som formar en gyllene spiral

Temat för andra uppgiften i kursen handlade om stilleben. En av våra bilduppgifter på temat blev att fotografera mat i någon form. Ett mat-stilleben helt enkelt.

Pasta liggande i spiral enligt gyllene spiralen

Vad är stilleben?

Ordet Stilleben betyder “Stilla liv” och är en vanlig form inom konst och fotografi. Man avbildar något som är stilla. Vanliga klassiska motiv är fruktfat, blommor i vas, krukor och tydligen är också dödskallar ett vanligt inslag i stilleben. Gör en google bildsök på stilleben så kommer såna motiv upp.

Generella tips för vår uppgift:

  • Testa att fotografera objektet i olika typer av ljus
  • Låt det gärna ligga framme i flera dagar och betrakta nya vinklar (kanske inte om det är färsk mat…) och se hur ljuset förändras med dygnet, vädret, belysningen mm.
  • Du kan försöka att använda dig av det gyllene snittet vid kompositionen av bilden

Matfotografering – vanligt stilleben idag

Mat är ett av våra vanligast fotograferade stilleben idag. Titta bara på t ex bildflödet i Instagram. Vi fotar mat som aldrig förr. Vårt första bilduppgift var att fotografera någonting ätbart.

Efter att ha fotat broccoli mot röd bakgrund, körsbärstomater mot röd bakgrund och lite annat så landade jag till sist i att jag skulle använda mig av pasta i olika former mot en blå bakgrund. Och, eftersom jag blev väldigt nyfiken på teorin kring det gyllene snittet som vår lärare berättade om, så kom jag på ett sätt att jobba med det.

Pasta och gyllene spiralen

Jag gick helt enkelt på linjen att formera pastan i den naturliga gyllene spiralen som förekommer i växter och i snäckors skal mm. Den matematiska teorin kring den utelämnar jag här, men jag utgick från den bild av rektanglar som man kan rita inuti varann för att sedan få fram spiralen.

Pasta lagt i spiralform inuti den gyllene rektangeln som skapats med spagettistrån
För att få till spiralen la jag ut spagetti i rektangelformationen som utgår från det gyllene snittet. Sen la jag in mina gnoccis och makaroner inuti den.

Spagettirektanglar inuti varandra. Den korta sidan i varje rektangel gånger 1,618 blir längden på den långa sidan.

 

Ljus och belysning

Jag ville ju ha ett mjukt ljus utan skarpa skuggor så jag googlade runt och försöka hitta tips. Ett DIY-tips var att rikta spotlights genom vita plastlock, typ tvättkorgslock från vardera sida och jag provade med olika lampor och olika typer av plastlock. I min jakt efter att köpa två spotlights råkade jag av en händelse dock se att Kjell&Company sålde ljustält inklusive spotlights, stativ, väska och fyra olika bakgrundstyger för en rimlig slant. Det kändes som en bra investering för mitt framtida stilleben-fotograferande så jag slog till. (Skönt att slippa tvättkorgslocken som var svåra att få på plats..)

Så här såg mitt vardagsrumsgolv ut under några dagar:

Pastaspiralen i ljustälten med blått tyg
Ljustält med pastaspiral

 

Bildbearbetningen

Så här blev den slutgiltiga bilden som jag sen lämnade in.

Tre sorters pasta som formar en gyllene spiral
Pastasnäckor, makaroner och risoni

Det jag gjort i efterbehandlingen är:

  • Städade bort damm på tyget (lättare i photoshop än i verkligheten!!)
  • Flyttade några risoni som hamnade lite fel
  • Justera nyanserna på blåa tyget och pastan. Jag ville ha en inte så kall blå ton på bakgrunden.
  • Sen räknade jag ut komplementfärgen till den nya blåa nyansen och justerade pastans färg till den.

Allt för nu!

Återkommer om den andra stilleben-uppgiften i ett nytt blogginlägg.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *