Fotografera nånting fult så att det blir snyggt

Publicerat
Bild på tre vägskyltar

Bild på tre vägskyltar

Jag går en kurs i “Bild” just nu. Den handlar om vad som gör en bild bra och bygger mycket på att de bilduppgifter vi får av läraren, och som vi sedan diskuterar i gruppen. Och läraren inspirerar oss med mer eller mindre kända fotografier och konstverk. Med andra ord, det är hur kul och lärorikt som helst!

Att fotografera nånting fult

Vår första uppgift var att fotografera nånting som vi normalt tycker är fult. Men att ge bilden en form som gör att det ändå framstår som vackert, eller iallafall har inslag av skönhet på något sätt. Det var svårare än jag först trodde.

Vad är fult?

Först, vad är fult? Vad tycker jag är fult? Mina vissna tulpaner? Nä, de tycker jag är vackra och jag sparar dem alltid länge även sen bladen börjat falla. Det känns som fusk att fota dem eftersom jag inte tycker de fult på riktigt. Trädgårdens vissna blommor då? Nä, funkar inte heller. Vad är riktigt fult? Rostiga verktyg? Trasiga saker?

Vägskyltar

Efter att ha jagat fula saker på fotopromenaden, då jag provade att fotografera väggrus, skräp på marken, gråa isiga snöhögar, valde jag till sist att fota vägskyltar! De har länge varit mina hatobjekt när jag fotograferar i området där jag bor. Det är alltid i vägen och alldeles totalt odiskreta (nä, det ligger inte i deras natur riktigt) och förskönar verkligen inte de foton jag tar. Det är alltid en utmaningen är att hitta en vy utan vägskyltar.

Så, jag bestämde mig att det får bli min utmaning, att fotografera vägskyltar. På nåt snyggt sätt.

Det var svårt

Jag vet inte om jag lyckades göra bilderna så vackra i sig, men jag försökte betrakta skyltarna som något jag tyckte var vackert och ville framhäva. Jag fick jobba med färg och form och letade efter linjer, mönster och balans i bilderna.

Så här blev det

Gång och cykelväg

Gång med Gång- och cykelväg-skylt
Den här bilden gillar jag för att det finns ett djup i den, med den slingriga gången och att den blå skylten lyser upp på sitt sätt och att färgerna i övrig i bilden är dovare.

 

Parkeringsförbud på torsdagar

Bild på "Förbjudet att parkera"-skylt
Här jobbar jag med en oskarp förgrund och fotar genom den vintervilande häcken. Den blev en inramning i sig, till skylten som lyser klar och “fin”.

Herr Gårman eller Här går man?

Två "Här går man"-skylt och en "Enkelriktat-skylt"
Här försökte jag hitta en balans med hjälp av trianglarna på hustaken i bakgrunden och med skyltarna som också innehåller trianglar. Min lärare noterade även triangeln i pil-skylten vilken jag faktiskt själv inte hade tänkt på ?

 

Här kan du se fler bilder från skyltpromenaden.

Reflektion – är de verkligen såå fula?

En rolig sak med den här uppgiften tycker jag är att jag plötsligt börjat se vägskyltarna på ett nytt sätt. Nu när jag ser skyltarna på promenaderna så har jag fortsatt att notera hur de förhåller sig till varann, fortsätter att leta linjer och när jag befinner mig i en viss vinkel till dem så att det uppstår fina formationer. Jag är inte alls lika negativ längre till dem. Rätt intressant att det blir så. Kanske ett tips om du upplever nånting fult i din omgivning, försök fotografera dem på nåt snyggt sätt så kan det kanske åtminstone bli lite mer intressant att se det.

Nu har vi fått en helt annan uppgift till nästa gång. Återkommer om det.

Tack och hej för mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *