Den röda solhatten

Publicerat
Bild på röd solhatt, underifrån med skymt av humla på ovansidan

Höstens foto-blomma

Om man hänger i foto-forum i början av hösten så upptäcker man snart att Echinacea purpurea, den röda solhatten, är en väldigt populär blomma att fotografera. Om jag kollar på mina septemberbilder genom årens lopp, så förekommer den frekvent.

En enkel röd solhatt

Man kan tänka sig att jag borde tröttna. Jag har den ju redan på så många bilder. Men nej, jag fortsätter att knäppa bilder. Men för varje gång försöker jag hitta ett nytt sätt att fotografera den på. Sätta skärpan på olika ställen, testa olika skärpedjup, hitta nya vinklar, fånga bilden med en annan bakgrund, med insekter, och även att få till olika typer av ljus. Jag kollar också in andras bilder för att få inspiration.

Bild på röd solhatt, underifrån med skymt av humla på ovansidan

Röda solhatten med en nässelfjäril som dricker nektar

Att ljussätta med blixt

Det här med ljus är något jag blivit mycket inspirerad och nyfiken på senaste tiden. Eftersom jag dessutom sen i våras konsultar hos Profoto och jobbar med deras nya fina webbplats så har jag verkligen fått en massa inspiration att prova att kontrollera och forma ljuset på olika sätt.

Det är lättare att göra det inomhus, så jag tog in en blomma, satte den i en vas på matbordet och provade att använda blixten på olika sätt. Jag använder blixten off-camera, alltså att den inte sitter på kameran utan fjärrstyrs från sidan.  

Rödsolhatt med svart bakgrund, blixtljus på blomman
Stjälken är bortklonad i photoshop

 

Efter en vecka inomhus var blomman fortfarande vacker och men hade börjat vissna ytterst i bladen. De började krulla ihop sig, vilket jag tyckte blev rätt fint.

Blomman med lite krulliga blad.
Blev ganska hårt ljus med blixten, men jag har dragit ner det i bildbehandlingen efteråt.

 

Fler bilder

Jag har samlat fler av mina solhatts-bilder i galleriet här!

Och ja, blommorna är vissna nu, och ett blogginlägg på en fotoblogg såhär års borde kanske innehålla mer höstfärger och vackra löv. Men som det är nu, så hinner jag inte ligga i fas. Så det få bli så helt enkelt. Bättre sent än aldrig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *