Beställa bilder från ett labb – om autokorrigering som förstör

Publicerat

Tänkte dela med mig av en insikt jag precis fått.

När man behandlar sina foton digitalt på olika sätt, t ex justerar ljushet, kontrast eller lägger på slutskärpa så kan det vara bra att känna till att fotolabben ofta lägger på autokorrigeringar på bilderna.

Om man t ex har jobbat mycket med bild för att få den mörk på ett visst sätt, kan det bli så att labbet ljusar upp den för att den tror att den är underexponerad. Detsamma gäller skärpan. Har man jobbat med att lägga på en bra skärpa för bilden, så kommer den att förstärkas ytterligare när man sen beställer den på labbet.

Vissa labb ger användaren möjlighet att välja om man vill ha den här autojusteringen eller inte. Och jag har just insett att det labb jag brukar använda, www.fujidirekt.se, INTE har möjlighet att välja bort detta.

Nästa gång ska jag testa ett nytt labb. Det blir nog QPix eller möjligen Crimson, där man kan välja bort denna justering om man inte vill ha den. Det blir intressant.

Fujidirekt ger annars bra bilder, så jag kan absolut tänka mig att använda dem igen, men inte på bilder som jag jobbat med i bildbehandlingen.

Den här sidan hittade jag som har jämfört olika labb.

/Anna

 

Ett svar till “Beställa bilder från ett labb – om autokorrigering som förstör”

  1. Nu har jag testat QPix och är mycket nöjd med resultatet.

    Supersnabb leverans. Jag gjorde beställningen vid 23-tiden en måndagkväll med leveransadress till annan än min egen, och på onsdagen kom paketet med jättefina foton. Fakturan skickades hem till min egen adress. Mycket praktiskt om man vill beställa bilder till nån annan.

    Testade både blankt och matt papper och är nöjd med båda.

    En A4-förstoring kostade 21 kr styck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *