Att berätta om en person i ett porträtt

Publicerat
Tre porträttbilder av Johan

Den svåraste uppgiften hittills! Att fotografera porträtt, där vi skulle ta mellan en och tre bilder på en person som berättar något om personen. Och vi skulle boka in minst två timmar för fotosessionen.

 

Man brukar säga att det är tre personer inblandade i ett porträtt. Den som blir fotad, den som står bakom kameran och den som tittar på bilden.

Vad gör ett porträtt bra?

Vi i gruppen på kursen kom tillsammans med läraren fram till följande saker som är viktigt för att ett porträtt ska bli bra:

  • Ljuset
  • Att personligheten kommer fram
  • Närvaro – att personen känns närvarande
  • Att bilden berättar något om personen

Det finns säkert många fler aspekter.

Hur kan man berätta något om en person i ett porträtt?

Tre tips om vad kan man använda sig av för att förstärka berättelsen om en person i ett porträtt:

  • Välj rätt miljö – t ex en snickarverkstad, ett kök, en kyrka
  • Låt personen har med sig ett attribut – t ex en fotboll, en trädgårdshandske, en kaffekopp
  • Låt personen posera och berätta med kroppspråket 

Vem skulle jag fotografera?

Ok, vi har två veckor på oss mellan uppgifterna. Det gällde alltså att ganska snabbt hitta någon person som jag ville fotografera och som också kunde tänka sig att inom två veckor, ställa upp på detta under minst två timmar. Ett utmaning i sig, med alla fyllda kalendrar som folk har idag.

Min första tanke föll på min kompis Johan, som är en mångsidig person med stark personlighet. Och som dessutom är van att stå på scen i olika sammanhang. Jag fick ett ja! Med en enda tidslucka på 2h inom dessa två veckor. En lördagmorgon mellan 8:30 och 10:30.

Sagt och gjort – två timmars fotosession

Jag berättade i förväg för Johan vad jag tänkte mig för porträttsituationer och vad jag ville berätta om honom i mina tre porträtt och hur jag tänkte mig att varje porträtt skulle regisseras med miljö och attribut.

SÅ, lördagmorgon anlände jag till honom kånkandes på kamerautrustningen.

Matlagningen

Eftersom en av bilderna jag tänkte mig skulle visa hans intresse för matlagning så erbjöd sig Johan att bjuda mig frukost dessutom, så det passade ju utmärkt. Jag plåtade och Johan lagade ägg och bacon. Bra kombo!

Johan steker ägg och bacon i köksmiljö
Johan steker ägg och bacon

Såhär gjorde jag

Jag använde en extern blixt som jag vinklade upp mot det vita taket, men det var redan ganska naturligt ljust i köket. Det underlättade. Handhållen kamera.

Sen åt vi frukost.

Vinprovningen

Nästa session handlade om ett annat av Johans stora intressen.

Johan snurrandes ett glas rött vin
Inget sippande av vinet dock, lördagmorgon och snart bilkörning.

Så här gjorde jag

Soligt väder ute underlättade ljuset då fönstret släppte in mycket ljus. Jag hade kameran på stativ med fjärrutlösare så att jag kunde assistera mig själv och vinkla in fönsterljuset mot Johan med reflexskärmen. Och så externa blixten på ett stativ från sidan lättade också upp.

Jag blev riktigt nöjd med denna bild. Vinet svingar runt i glaset och bildar en fin form. Och Johan ser avslappnad och nöjd ut.

Musiken

Ytterligare en sida av Johan:

Johan vid pianot, känsla av mörk källare
Här svänger det!

Såhär gjorde jag

I källarens pingisrum/verkstad står keyboarden som används flitigt i Johans jazzband. Perfekt  miljö med “garage”-känsla. Här ville jag testa med en nedtonad bild med skarpt blixtljus.

Jag testade mig fram till en riktigt underexponerad bild som i princip var helt mörk. Dvs liten bländare (f/18) och kort slutartid (1/250s). Sen har jag blixten på stativ från sidan vilket skapar det skarpa, hårda ljuset som är det som lyser upp i bilden.

Efterbearbetningen handlade om att få till rätt kontrast och att städa bort lite saker i bakgrunden som lysts upp lite för mycket av blixten.

Denna bild är jag supernöjd med också. Jag uppnådde den effekt som jag hade hoppats på.

 

Allt för denna gång! Tack och hej!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *