Kurser i Lightroom

Att bildbehandla dina bilder i datorn motsvarar gårdagens mörkrumsarbete. Men lampan behöver inte längre vara släckt.

Lär dig att bildbehandla dina foton och samtidigt hitta ett smidigt arbetsflöde som funkar för dig

Jag erbjuder en fortsättningskurs för er som gått NÄTs grundkurs i fotografering med ett liknande upplägg på tre kvällar med genomgångar men här blir det också praktiska övningar där vi ser till att du kommer igång med arbetsflöde och bildbehandling på din dator.

Kursinnehåll

På kursen kommer vi att gå igenom:

  • Hur du importerar dina foton från kamera/dator till Lightroom
  • Hur du skapar en bra och hållbar filstruktur
  • Hur du får ett bra arbetsflöde från import av bilder till bildredigering och vidare hur du exporterar ut ditt färdigredigerade foto och kan använda det för olika ändamål
  • Bildbehandlingens olika verktyg
  • Hur du synkar dina bilder mellan dator, läsplatta och mobila enheter
  • mm

Kursdatum & plats

Kursen kommer att hållas torsdagkvällar i november och december 2019

  • 21 nov
  • 28 nov
  • 5 dec

Vi håller till på Tempus, i samma lokal som förut.

Du har med dig din dator

Den här kursen blir mer praktisk än grundkursen. Jag kommer att hålla genomgångar som förut, men vi varvar med praktiska övningar där ni får jobba med era egna bilder och chansen att ställa frågor.

Kostnad

Den här kursen drivs helt i min egen firmas regi och det innebär att jag står för kostnaden för lokal, fika och administration. Kursavgiften landar på 650kr per deltagare och vi behöver vara minst 6 deltagare för att genomföra kursen. Max antal är 8.

Förutsättningar

Förutsättningar för den här kursen blir också att ni tar med egna datorer och att ni har installerat Adobe Lightroom Classic på datorn innan kursens början. Detta program är något man måste köpa. Läs mer om det nedan.

Jag kan hjälpa till genom att svara på frågor via epost om det är någon som behöver hjälp med installationen.

Vad kostar Adobe Lightroom och vad får jag för pengarna?

Om du inte redan har Adobe Lightroom, så behöver du införskaffa och installera det. Numera finns endast Lightroom som en prenumerationstjänst, som kostar ca 120kr i månaden i något som kallas Adobe Create Cloud. Adobe erbjuder olika paket, de kallar det för planer, med olika innehåll och jag rekommenderar den som heter ”Prenumerationstjänst Lightroom” eller den som heter ”Planen Photography”. I den senare ingår också bl a Adobe Photoshop för mer avancerad bildbehandling. Det ingår också 20GB molnlagring som du kan använda för att synka dina foton mellan dator, mobil, surfplatta och andra enheter.

I prenumerationstjänsten ingår att man får löpande uppdateringar. Läs mer här om de olika paketen.

Jämförelse med tidigare versioner

Man kan jämföra det med att tidigare kostade Lightroom ca 1500kr för en fast installation på datorn och då fick man betala extra för uppdateringar. Om det kom en ny version fick man köpa den på nytt, till det ursprungliga priset på ca 1500kr.

Photoshop kostade runt 8000kr kronor exkl uppdateringar.

Det finns fortfarande möjlighet att köpa en fast installation av en äldre version av Lightroom som då kostar ca 1500kr som en engångskostnad. Men då ingår inga uppdateringar. Och den börjar bli utdaterad, men fortfarande användbar om du har den.

Frågor och anmälan

Hör gärna av er om det är något ni undrar! Anmäl ditt intresse till kursen här på sidan.