Beställa bilder från ett labb – om autokorrigering som förstör

Tänkte dela med mig av en insikt jag precis fått.

När man behandlar sina foton digitalt på olika sätt, t ex justerar ljushet, kontrast eller lägger på slutskärpa så kan det vara bra att känna till att fotolabben ofta lägger på autokorrigeringar på bilderna.

Om man t ex har jobbat mycket med bild för att få den mörk på ett visst sätt, kan det bli så att labbet ljusar upp den för att den tror att den är underexponerad. Detsamma gäller skärpan. Har man jobbat med att lägga på en bra skärpa för bilden, så kommer den att förstärkas ytterligare när man sen beställer den på labbet.

Vissa labb ger användaren möjlighet att välja om man vill ha den här autojusteringen eller inte. Och jag har just insett att det labb jag brukar använda, www.fujidirekt.se, INTE har möjlighet att välja bort detta.

Nästa gång ska jag testa ett nytt labb. Det blir nog QPix eller möjligen Crimson, där man kan välja bort denna justering om man inte vill ha den. Det blir intressant.

Fujidirekt ger annars bra bilder, så jag kan absolut tänka mig att använda dem igen, men inte på bilder som jag jobbat med i bildbehandlingen.

Den här sidan hittade jag som har jämfört olika labb.

/Anna

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *